На овој ден ги славиме трите сестри Светите маченички Минодора, Митродора и Нимфадора. Тие живееле во Азија, воспитани во духот на христијанството. Сите три отишле во пустината да се подвизат и на тој начин да се приближат до Бога.

Принцот Фронтон слушнал за нив и ги фрлил во затвор. На суд тие можеле да се одречат од Христа, за да бидат спасени, но верата била посилна. Тие дури ги ставиле Митродаруа и Нимфадора пред нивната безживотна сестра во обид да ги заплашат, но верата повторно била посилна.

Народно верување

Народот верува дека денес треба да се биде љубезен кон соседите, треба да се избегнуваат кавги. Воените секири треба да бидат закопани со непријателите, време е да се пости. Пронајдете мир во срцето и место за простување.

Денес, ако има грмежи, треба да избегнувате излегување надвор.