Највисокиот суд во Португалија му наредил на мажот да и плати на својата поранешна партнерка повеќе од 60.000 евра за домашните работи што ги работела скоро 30 години од заедничкиот живот.

Според пресудата на Врховниот суд на правдата, не добивањето на надоместок за домашните работи извршени исклучиво или во најголема мерка од еден член на вонбрачна заедница, доведува до негово „вистинско осиромашување“. И бидејќи тоа исто така ослободува друг член на заедницата од „извршување на тие задачи“, тоа доведува до негово или нејзино збогатување без потреба од никакви трошоци или придонеси.

Жената која ја доби пресудата побара обештетување од 240.000 евра, но понискиот суд го одби нејзиното барање да и се исплатат пари за домашните работи, пренесе португалската новинска агенција Луса.

По нејзината жалба, Апелациониот суд го уважил нејзиното барање и ѝ одредил да и бидат исплатени 60.782 евра. Нејзиниот поранешен партнер поднесе жалба до Врховниот суд, кој ја потврди пресудата на Апелациониот суд.

Во овој случај, докажано е дека жената се грижела за куќата и подготвувала оброци за својот партнер скоро 30 години заеднички живот.

При утврдувањето на вредноста на домашните работи, судот ја усвои националната минимална плата како критериум, ја помножи со 12 месеци и години заеднички живот, а потоа одзеде една третина од износот на сметка на трошоците на жената.