Основната човечка потреба е да се биде среќен. Се разбира, едно суштество е најрадосно кога тој и неговото семејство се добри, тој е топло и пријатно во својот дом и има многу да го стави на својата маса. Меѓутоа, кои светци ќе помогнат во неволјите, ќе го спасат огништето и ќе го избркаат целото зло од далеку?

Денес решивме да се фокусираме во вашиот дом и да ви покажеме кои икони се најдобро да ги ставите во вашата куќа, така што ќе бидете многу среќни и здрави – и вие, и вашите најблиски и најблиски.

Иконата на Исус Христос

Оваа икона го зазема првото и најважното место. Тоа е од суштинско значење за секој православен христијанин. Тоа е императив дека секој има слика на Исус Христос во својот дом. Бог е семоќен и ги штити сите верници.

„Донеси ми мир во мојот дом

– Помага при лекување на болести

– Ослободува од најтешката ментална болка

– Ја зголемува верата и радоста во домот

– Заштитува од зли сили и луѓе

Не ставајте икони зад стаклото. Добра е идејата да ги ставите на видливо место, и зошто да не носите една со вас.

Богородица

Се верува дека ако во куќата немате икона на Богородица, тогаш вашето живеалиште изгледа дека нема душа. Постојат десетици легенди за чудата на оваа конкретна икона. Уште од античко време, обичните луѓе се обраќале кон неа за помош. Многу членови на благородните семејства исто така се молеле на неа.

За што се молат по ликот на мајката Божја?

– За децата, хармонија и благосостојба во семејниот живот

– За заздравување и духовно просветлување

– Да се ​​избере вистинскиот пат и одлука

– Да се ​​поддржат тешки животни ситуации

Добро е да се молиме рано наутро или доцна во ноќта. Заборавете на негативните емоции пред да се молите и да го отворите срцето, мислите и душата. Можете да запалите свеќа. Не треба да ја знаете точна молитва. Нашата мајка Богородица ќе ги слушне дури и наједноставните зборови сè додека тие доаѓаат од твоето срце.

Најдоброто место за поставување на оваа икона е на источен ѕид или агол со тој ѕид. Важно е зад ликот на Мајка Божја да нема ламби, статуетки или какви било други работи и атрибути.

Иконата на Свети Николај Чудотворец

Едно време, сите икони стоеја на едно убаво место, украсено и светло, наречено иконостас. Сега е многу важно да нема слики, ТВ, итн. околу иконата. Иконата не е само слика на личност која некогаш живеела, туку на некој на кого ќе побарате помош и на кого ќе му верувате. Со Св. Николај Чудотворец е поврзан со безброј приказни за исцелување и разни чуда. Само тој знаел да ги исполни желбите на луѓето.

Обично го прашуваат за:

– Забремените и стапувањето во брак

– Ослободете се од алкохолизам и други лоши навики

– За успешни проекти, испити и промоции

Света Троица

Иконата им стана позната на христијаните по своите чудесни моќ. Честопати, луѓето што се молат за оваа икона се во многу тешки ситуации и биле презаситени од огромниот товар. Обично се молат за:

– Надеж и верба

– Простување на гревовите и избавување од црни и опсесивни мисли и магии

– Да помогнеме да се најде вистинскиот пат.

Добра е идејата да ја поставите оваа икона во близина на влезната врата за да го заштитите целиот дом од злото. Ако тоа не е можно, тогаш можете да го поставите на источниот ѕид, заедно со другите икони.