Хоџа ми рече дека Тито фрлил две клетви – едната кога ја напуштил Ужичка Република на почетокот на Втората светска војна, а другата на смртната постела во болницата во Љубjана.

Неспорниот лидер на СФРЈ, Јосиф Броз Тито, е повторно во центарот на вниманието на јавноста. Имено, поминаа 40 години од смртта на Тито, кој почина три дена пред неговиот 88-ти роденден. Годишнината на неговата смрт ги повтори приказните дека сите страдања што ги доживува српскиот народ во последните децении, всушност се резултат на таканареченото проклетство на Тито, за кое Дејан Лукиќ пишуваше пред неколку години. Во интервју за „Трето око“ во 2014 година, тој откри дека проклетството на Тито треба да заврши токму оваа 2020 година.

– Пред извесно време, исчезна дете од еден од моите братучеди, кој беше вклучен во политиката. Приказната беше објавена дека детето се удавило во реката Сава, но бродот во кој се наоѓал со едно возрасно лице не бил капсулиран и моторот е подигнат … Потрагата одзема многу време и беше неуспешна … Се сомневав дека детето е киднапирано и дека во живо. Отидов во потрага. Кога станува збор за живот, човекот е бескомпромисен. Зборував со блиски, па дури и некои измамници. Интересно е што никој од нив не бараше пари. Дојдов до еден оџа која ме слушаше и само рече: „Тоа е клетва на Тито! Детето е живо … Се работи за политичка уцена, оние што стоеја зад Тито …“ – рече Лучиќ, мислејќи на книгата „Теорија на заговор: Проклетството на Тито“.

– Го прашав за што зборува, а тој ми одговори тивко, скоро со шепотење, дека секој што го прекопира и презема начинот на владеењето и однесувањето на Тито умира пред време или неговите деца исчезнуваат. Погледнете ја судбината на Туѓман, Милошевиќ, Киро Глигорова, Алија Изетбеговиќ … Оџата ми рече дека Тито фрлил два клетви – едниата кога ја напуштил Ужичка Република, а другата на смртната постела во болница во Љубjана … и ти се страшни. Се работи за некоја опасна политичка организација која работи на Балканот. Потоа оџата додаде дека повеќе не треба да зборува, дека се плаши … Кој треба да ја дознае содржината на проклетството само ќе му биде дадено – додаде Лучиќ.

Писателот открива дека тогаш сторил се за да открие за што станува збор.

Текстот на проклетство

– Мојот телефон не е тајна, тој е на Фејсбук, секој може да ми се јави. Една вечер еден непознат глас ми рече: “Слушам дека го бараш текстот на проклетството на Тито. Тој е на архаичен виенски германски јазик. Јас го преведов, на некој начин тое е препеано од германски. Дали сакате да го запишете?”

“ Во Југославија сите добра да ги видите, од сите на светот пари да добивате, и цвеќиња и венци на слава на своите деца да носите, од мене сите зла да ги заборавите! А потоа огнено оро да играте. Цигани да бидете, од авион поклони да ви фрлаат, странци да ви командиуваат, војска никогаш да немате додека сите зла од мене не ги заборавите и во ѕвезди да ме воздигате. Четириесет години со јадови да се опивате и мене да ме повикувате! “- вели авторот на книгата„ Теорија на заговор “.

– Запишав сè што ми беше кажано, патем побарав соговорникот да ми се претстави. Добив одговор: „Не е важно кој сум јас, туку дека ца цело време во болницата во Љубљана била целосно озвучена собата на Тито, се што зборуваше се снимаше, се очекуваше да одреди наследник …. Обидете се да откриете дали проклетството може да запре. а се чини ќе трае до 2020 година … Врската со соговорникот се прекина … Бев во шок, се чинеше како хорор филм “, додаде Лучиќ.

Изборот на Черчил

– Требаше да дознаам кој навистина беше Тито и колку неговата магија делуваше во комунизмот – вели Лучиќ во интервју за Трето око. – Се сетив на комунистичките методи, како тие влијаат врз луѓето и ги охрабруваа да прават работи и дела … Се сетив на нивните заклетви, дека ќе го убијат својот татко на раѓање во името на комунизмот, што некои го направија … Со ослободување од Германците започна нова окупација, а не слободата …

По смртта на Тито, се во Србија, Хрватска, Македонија, Босна, Црна Гора тргна во пропаст и несреќа … Секоја земја доби лидер, политичар реплика на Тито …. Ако го анализирате, ќе видите дека сè се случило после проклетството и и се уште се случува … Тито беше обучен маг од Језуитите, кои го прифатија, воспитаа и обучуваа. Докажано е дека Тито е нелегитимен син на австрискиот император Франц Јосиф, роден во Виена на 16 јуни 1892 година.

Според изводот на крстени, пронајден во осмата општина Алферц во Виена, неговата мајка е запишана како Марија, а татко му е – непознат, страница 606, реден број во книгата на раѓање 195. Таткото е непознат затоа што е многу познат (император), а неговата мајка е слугинка во дворот на Хабсбург „Броз многу добро знаеше кој е навистина тој“, вели Лучиќ.

– Језуитите го подигнаа, по налог на неговиот татко, а потоа го предадоа на тренинг на британската служба. Таа служба контролира други служби, кои им се навидум се спротивставувени … Тито повеќе бил многу повеќе од влијателн агент, тој бил стратешки агент, преземен во одреден момент од самиот премиер на Велика Британија, Винстон Черчил – додаде тој.

Телеграф.рс