Машките и женските оргазми се разликуваат во однос на фреквенцијата, интензитетот и начинот на нивното манифестирање. Сексот е исто така субјективен и прашање на личен вкус. Но, всушност има изненадувачка количина на сличност во биолошките механизми, без оглед на полот или сексуалноста.

Иако жените обично имаат многу подолги оргазми од околу 20 секунди или повеќе, кај повеќето мажи оргазмот трае од три до 10 секунди. Но, дали тоа значи дека подолг оргазам е исто така подобар, земајќи го предвид фактот дека жените ги доживуваат поретко?

Истражувањата покажаа дека мажите доживуваат оргазам во 95 проценти од случаите, додека кај жените оваа статистика паѓа на 69 проценти.

Машкиот оргазам е краток и еднократен
За оние кои сè уште не знаат, оргазмот кај жените може да трае и до 30 секунди. Мажите не се благословени со такво времетраење – нивниот оргазам трае од три до максимум 12 секунди.

Додека жените можат да доживеат повеќе оргазми еден по друг, за мажите правилото е – еден истрел. И за полнење, обично е потребно да почекате некое време

Женскиот е поинтензивен – но и потежок за постигнување
За време на оргазмот, истите процеси се случуваат во мозокот и кај жените и кај мажите, односно се активираат хормоните на среќата. Интензитетот на машката и женската кулминација е всушност ист – освен што женката трае подолго, па затоа е едноставно поинтензивна поради тоа

Единствената лоша страна на кулминацијата кај жените е што поретко го доживуваме. Имено, на жените им е потешко да доживеат оргазам за време на сексот, додека нивниот партнер скоро секогаш свршува.