Витаминот Д е клучна хранлива состојка за нашето здравје од неколку причини. Подобро расположение, поздрави коски, посилен имунитет се само некои од придобивките.

За жал, многумина од нас немаат доволно овој витамин.

Истражувањата покажуваат дека многумина не внесуваат 400 IU дневно преку нивната исхрана, вели Mind Body Green.

За да ги искористите сите придобивки од овој витамин, треба да го земете на вистински начин.

Што треба да имате на ум кога земате витамин Д?

Бидејќи витаминот Д е витамин растворлив во масти, тој претпочита извор на маснотии правилно да се апсорбира од телото.

Според интегративната диететичарка Витни Крауч, додатоците на витамин Д „најдобро се апсорбираат кога се земаат со храна што содржи авокадо, маслиново масло, лен или други извори на корисни масти“.

Значи, земањето стандарден витамин Д на празен стомак веројатно не е најдобрата идеја. Сепак, постои еден исклучок.

„АКО ДОДАТОКОТ НА ВИТАМИН Д Е ВЕЌЕ ПРЕПОЛН СО СООДВЕТНИ МАСТИ, НЕМА ПОТРЕБА ДА ГО ЗЕМАТЕ СО ХРАНА“, ДОДАВА КРАУЧ.

„ОВА Е РЕТКА КАРАКТЕРИСТИКА МЕЃУ ДОДАТОЦИТЕ НА ВИТАМИН Д ШТО СЕ НУДАТ ДЕНЕС, ПА ЗАТОА Е ВАЖНО ДА ГИ ПРОВЕРИТЕ ЕТИКЕТИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕ ЗА ДА БИДЕТЕ СИГУРНИ ДЕКА СОДРЖИ НЕКОЈ ВИД МАСНОТИИ ЗА ДА СЕ ПРОМОВИРА АПСОРПЦИЈАТА“, ВЕЛИ ИСТРАЖУВАЧОТ Д -Р МАЈКЛ ХОЛИК, ПРОФЕСОР ПО МЕДИЦИНА НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО БОСТОН.

На Кога е вистинското време за земање витамин Д?

Според експертите, кога земате додатоци на витамин Д, навистина зависи од вас кога ќе биде тоа.

“ОВОЈ ВИТАМИН НЕ МОРА ДА СЕ ЗЕМА ВО ОДРЕДЕНО ВРЕМЕ”, ВЕЛИ Д -Р КОНИ ВИВЕР, ПРОФЕСОР НА ОДДЕЛОТ ЗА НАУКА ЗА ИСХРАНА НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ПЕРДЈУ.

„НАЈДОБРО ВРЕМЕ ЗА ЗЕМАЊЕ ВИТАМИН Д Е СЕКОГАШ КОГА ЌЕ СЕ СЕТИТЕ ДА ГО ПИЕТЕ.

Сепак, за да останете доследни, Крауч предлага да се обидете да го поврзете вашиот додаток на витамин Д со друг дел од вашата рутина, како што е пиење утринско кафе или четкање заби.

Ако не содржи маснотии, обидете се да го поврзете за појадок или вечера, ако тоа ви одговара повеќе.