Познатиот актер Патрик Свејзи почина во 2009 година поради рак на панкреасот. Имаше 57 години и, се чини,љубовта на целиот свет. Непосредно пред смртта зборуваше за својата борба.

„Никогаш не сум бил човек кој подлегнува пред предизвиците. Сигурно е дека минувам низ пекол, а уште поизвесно е дека ова е само почеток“ – рече тој во едно интервју.

Road House (1989)
Pers: Patrick Swayze
Dir: Rowdy Herrington
Ref: ROA019BB
Photo Credit: [ MGM/UA / The Kobal Collection ]
Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Тој тогаш изјави дека, нормално, се плаши од болеста и се прашува зошто му се случува ова. Тој рече дека првите симптоми ги почувствувал во 2007 година, за време на новогодишната прослава. Бил со неговата сопруга, писателката Лиза Ними (65), со која беше во брак од 1975 година и со која немаше деца.

Пиев шампањ, и како да пиев киселина, имав чувство дека имам жива рана во телото и дека истурам киселина врз неа – рече. Дијагнозата ја криел од сите долго време додека тој и неговата сопруга не видат како ќе се справат со оваа борба. Сепак, медиумите дојдоа до оваа информација и објавија дека наводно му останале само неколку недели од животот.

По смртта на Патрик Свејзи беа откриени ужасни детали за неговиот живот пред крајот на борбата со оваа лоша болест. Пријателите на Патрик тогаш за медиумите изјавија дека неговата сопруга го држи како затвореник на ранч и дека спречува посета.

Го занемарувала откако и помладиот брат на Патрик, Дон, им го завртел грбот. Не била дома со часови, а кога доаѓал Дон, го наоѓал Патрик во измет и урина. Кога Патрик и Лиса ќе се скарале, таа му удирала шлаканици и го гребела. Ова го изнесоа неговите пријатели тврдејќи дека наводно Лиса го изневерувала, но и дека врската пред смртта на Патрик не функционирала, бидејќи Лиса наводно се обидувала да наметне целосна контрола врз Патрик.

Семејството на Патрик, исто така, беше повредено и луто поради фактот што Лиса ги продаде неговите сувенири од филмските сетови, вклучувајќи ја и кожната јакна од „Валкан танц“. Братучетката на Патрик, Даниела Свејзи, тогаш започна петиција со цел да зачува барем дел од тие семејни вредности.