Познат британски археолог тврди дека добро сочуваната куќа во Назарет е всушност куќата во која Исус го поминал своето детство.

Градбата потекнува од првиот век пред нашата ера и денес тука е сместен манастирот на сестрите од Назарет.

Скалите по кои чекорел Исус Христос за прв пат прикажани за јавноста

Теоријата дека Исус Христос го поминал своето детство на тоа место, првпат се појавила во 19 век, а потоа теоријата била отфрлена во триесеттите години од минатиот век.

Сепак, по 14 години истражување, професорот по археологија и историја Кен Дарк од Универзитетот во Ридинг тврди дека манастирот стои на остатоците од куќа за која Назарејците верувале дека е првиот дом на Исус.

Професор Дарк открил дека луѓето што живееле во оваа област во 3 век од нашата ера верувале дека тоа е домот на Исус Христос. Неговата анализа потврди дека остатоците од зградата биле пред новата ера и дека има видливи докази за квалитетна изработка што сугерира дека секој што работел на тоа имал знаење за обликување на камен. Тој посочува дека сè укажува на фактот дека тоа бил типичен дом.

– Нема ништо необично во таа куќа. Ни таа не била премногу сиромашна, но немаше знаци на големо богатство. Таа била прилично нормална. Ако тоа навистина бил дом на Исус Христос, немаме причина да веруваме дека Христос пораснал во дом што не бил типичен галилејски селски дом од тоа време – вели проф. Темно, пренесува CBS.

Теренските анализи покажуваат дека во IV. век, покрај таа куќа била изградена црква. Во 5 век, на остатоците од таа куќа и црква била изградена нова црква во византиски стил.

Детално бил украсен со мозаици и мермер и одговара на описот на големата византиска црква од VII. век, за кој тогаш се веруваше дека е местото на Исусовиот дом и важно верно место за молитви.

– Од антрополошките докази и усната традиција, можам да заклучам дека нема причина да се каже дека не знаеме дали бил домот на Исус пред времето кога била изградена првата црква на тие простори – рече професорот Дарк, пренесува Russia Today.