Пациентот бил примен во болница во градот Улан-Уде во јужна Русија со силни болки во стомакот. Повраќала после јадење и се борела со недостаток на физичка сила, а по темелниот лекарски преглед била откриена солидна маса на несварливи материи, кои се собрале во нејзиниот стомак.

За време на операцијата, лекарите отстранија огромна топка коса, чија големина беше 50х10х10 сантиметри. Шефот на хируршкиот тим, д-р Батор Дондоков, рече:

– Таквите работи можат да започнат со невината навика да ја џвакате сопствената коса. Луѓето кои се најмногу изложени на овој ризик се млади девојки, а проголтаната коса останува во стомакот и нема друг начин освен операција за напуштање на телото.

Мајката на пациентката изјави дека нејзината ќерка се лекувала фантастично во болницата и дека сега се опоравува добро.

Инаку, луѓето кои ја голтнуваат сопствената коса имаат ментално нарушување наречено трихофагија. Тоа е ретка појава кога има постојана потреба да се јаде коса.

Нарушувањето е поврзано со малку почеста состојба во која луѓето имаат неодолива желба да ја повлечат косата, наречена трихотиломанија. Кај децата, се јавува подеднакво кај момчиња и девојчиња, а кај возрасни, дури 80 до 90% од пријавените случаи се жени.