Савка Чолиќ долги години беше шеф на службата за послуга на доживотниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито, во Белата палата.

Со текот на годините, таа беше сведок на многу важни настани, научи многу тајни на југословенскиот маршал, а за време на едно интервју, таа се осврна на гласините дека друго лице се крие зад идентитетот на Јосип Броз.

Таа забележува дека Славко Броз не го признал Тито како брат до неговата смрт.

Славко не призна дека Тито му е брат. И еднаш кога неговата тетка дојде во Белград, неговиот вујко најверојатно почина, па тој и најде стан спроти Белата палата, таа седеше со Тито и одеднаш рече: „Ах, ѓаволот те изеде, мојот Јосип не имаше прст, а ти имаш цела рака, машината му го отсече прстот “. Тито само се смееше – рече Савка еднаш во емисијата „Голи живот“ и додаде дека тогаш нејзината тетка била одведена и дека никој никогаш не ја видел.

Савка призна дека и по толку години поминати во кадарот на доживотниот претседател на СФРЈ, „немам идеја“ кој навистина бил Тито.

Сите мислевме дека Тито е наш човек. Тоа чувство го имам и денес. Но, кога ќе погледнете малку подобро и ќе ја прочитате историјата, доаѓате до заклучок дека тој се уште бил Австриец – рече Савка, која беше последниот сведок од Белата куќа.

Таа додаде дека Тито бил прилично уреден човек и дека воопшто нема потреба да се чисти по него.

– Тој беше ранобудник. Стануваше и пред послугата – откри Савка.