Според истражувачите од Универзитетот во Чикаго, канабидиол (ЦБД), хемикалија во растението Канабис сатива, позната и како марихуана, и неговиот метаболит 7-ОХ-ЦБД, ја блокирал репликацијата на вирусот САРС-КоВ-22 во белите дробови клетки. Епителните клетки се клетки кои потекнуваат од површини на телото, како што се кожата, крвните садови, уринарниот тракт или органите.Истражувачите исто така откриле дека ЦБД спречува ширење на вирусни гени и ги менува многу ефектите што ги има вирусот корона врз транскрипцијата на генот домаќин. CBD, исто така, се чини дека доведува до изразување на интерферон, протеин што го ослободуваат клетките, како одговор на влегување на вируси, што треба да спречи ширење на вирусот. Покрај тоа, кај оние пациенти кои земале ЦБД, фреквенцијата на инфекција со вирусот САРС-КоВ-2 е помала отколку кај оние кои не земале.„Оваа студија ги потенцира ЦБД и неговиот активен метаболит, 7-ОХ-ЦБД, како потенцијални превентивни агенси и терапевтски третмани за САРС-КоВ-2 во раните фази на инфекција“, изјави за News Medical водечкиот автор на студијата, Марша Роснер.Ова не е прв пат научниците да изјават дека ЦБД може да помогне во спречување на 19-та година.
Според д-р Френк Луцид, семеен лекар кој лекува пациенти со медицински канабис, ЦБР може потенцијално да ги намали цитокините, супстанца што ја лачат клетките на имунитетот како дел од природниот имунолошки одговор на организмот.„ЦБД има ветувачки ефект во намалување на бурата со цитокини, што се чини дека е најштетниот аспект на инфекцијата со ковидин 19“, изјави Лусидо за „Сан Франциско хроника“ во септември 2020 година.
Во рецензирана статија објавена во списанието „Мозок, однесување и имунитет“, истражувачите од Универзитетот во Небраска и Тексашкиот институт за биомедицинско истражување велат дека ЦБД ги намалува коронарните срцеви заболувања и производството на цитокини од имуните клетки.