Државната изборна комисија ја одржа ждрепката за рангирање на политичките партии на гласачките ливчиња на изборите на 17 октомври. Партиите се тркаат во коалиции и сами, во зависност од општините и претходните договори. Листата вклучува вкупно 122 партии, коалиции, кандидати и независни листи. ДИК соопшти дека еден ден пред изборите, можат да гласаат и лицата со одлука за изолација, кои ќе треба да се пријават во општинските изборни тела, пет дена пред денот на изборите.

 

 1. Граѓанска опција за Македонија
 2. Движење „Решени за промена“
 3. Демократска унија за интеграција
 4. Коалиција „Сите заедно“ составена од ДУИ, АА и ААА
 5. Алијанса за Албанците
 6. Алијанса за Албанците и Алтернатива
 7. ВМРО ДПМНЕ и Коалицијата „Обновување на Македонија“
 8. Демократска партија на Турците на Македонија
 9. СДСМ
 10. Алтернатива
 11. ДПА
 12. Коалиција „Најдоброто за мојата општина“, предводена од СДСМ

13 Партија за турското движење во Македонија

 1. ВМРО – Народна партија
 2. Левица
 3. Движење Беса